Τυροκομείο
Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης,
Τ.Κ. 54500, Τ.Θ. 300
Επικοινωνία
T: 2310 709559, -951
email: info@arvanitis.gr

Χωριάτικη Πρασόπιτα με Κατσικίσιο τυρί

Υλικά

  • (για ταψί 36 εκ.)
  • Γέμιση:
  • 1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε λεπτές ροδέλες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά), ψιλοκομμένα
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κατσικίσιο τυρί Αρβανίτη, θρυμματισμένο
  • 2 αυγά
  • Πιπέρι (προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο (προαιρετικά)
  • 1 πακέτο έτοιμο φύλλο χωριάτικο (συνήθως έχει 6 φύλλα – θα χρειαστείς 3 κάτω, 3 πάνω)
  • Ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί

Εκτέλεση

Σοτάρεις σε μεγάλο τηγάνι τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν (όχι να πάρουν χρώμα) – περίπου 10-12 λεπτά.

Βγάζεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσουν.

Προσθέτεις τα αυγά, το θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί, πιπέρι (και άνηθο αν θες). Ανακατεύεις καλά.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους

180°C αέρα ή 190°C αντιστάσεις

.

Λαδώνεις καλά το ταψί.

Στρώνεις 3 φύλλα για βάση, λαδώνοντας κάθε ένα.

Ρίχνεις τη γέμιση και την απλώνεις ομοιόμορφα.

Καλύπτεις με τα άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα.

Γυρίζεις τις άκρες προς τα μέσα.

Χαράζεις ελαφρώς την πίτα σε κομμάτια με μαχαίρι.

Ραντίζεις την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο ή αλείφεις με αυγό για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Ψήνεις για

50-60 λεπτά

, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή.

Περισσότερες Συνταγές